Luukku 21: Joulunviettoa Italiassa

Tämä postaus on osa ulkosuomalaisten bloggaajien joulukalenteria. Postauksen lopusta löytyy lista kaikista osallistuvista blogeista. Käy kurkkaamassa!
Olen viettänyt Joulun viimeiset 14 vuotta Italiassa. Leolla on lomaa vain kolme päivää jouluna, Jouluaatosta Tapaninpäivään, eli mitään sen kummempaa reissua ei ehdi siinä tekemään.

Meillä joulunvietto oikeastaan alkaa jo joulukuun alusta, kun minä jouluihmisenä kaivan koristeet esiin, jouluradio raikaa, joulukukat kukkii ja fiilistelen joulua kaikella mahdollisilla joulukonserteilla, myyjäisillä ja tietenkin meillä on aina perinteiset Umbrian Suomalaisten pikkujoulut alkukuusta.
Itse JOULU taas alkaa, kun Mathiaksen koulu loppuu, ja tänä vuonna se on tänään. Nämä muutamat aattoa edeltävät päivät puunaamme kodin joulukuntoon, esivalmistelen ruokia ja leivon jouluksi kakkuja.
JOULUAATTO

Mathias aloittaa aamun aarreseikkailulla, tonttu on jättänyt vihjeitä ympäri kotia, ja lopuksi löytyy  lahja, millä leikkiä aamupäivän. Sillävälin Leo hakee tukusta kalaa ja kokkaa, ja minä katan pöytää ja viihdytän vieraita.

Italiassa perinteisesti syödään siis aattoiltana kalaa. Normaalistihan jouluaatto on täällä ihan normityöpäivä, mutta meillä on jo useamman vuoden ravintola ollut kiinni jo aattona, ja olemme pitäneet kalalounaan työntekijöille, ystäville ja sukulaisille. Ketkä nyt paikalle pääsee.

Oma panokseni on ollut mätimunat, kalavoileipäkakku ja graavilohi saaristolaisleivän kera. Leo tekee muut ruoat, eikä juuri tarjoiluissa säästele.
Monen tunnin lounaan jälkeen pelaamme illan korttia, mikä on toinen italialainen tapa näin jouluisin, tai Tombolaa, joulubingoa. Keskiyön joulukirkon skippaamme, kun emme kirkkoon edes kuulu. Joulupukille jätämme piparin ja lasin maitoa takan reunukselle.

JOULUPÄIVÄ

Joulupäivä valkenee meillä jo auringonnousun aikaan, kun Mathias ei malta nukkua. Joulupukki on varmasti käynyt!
Aamu menee lahjoja avaten, ja sen jälkeen alan laittaa kotia, laittaudun itse, katan pöydän ja alkupalat valmiiksi, sekä viihdytän anoppia, joka yleensä tulee meille aamupäivän aikaan. Sillävälin Leo kokkaa ravintolan puolella.

Syömme joululounaan italialaisittain, kera anopin. Ensin antipasteja ja kuohuvaa.


Sitten käsintehtyjä lihatäytteisiä Cappelletteja koko yön ajan haudutetussa lihaliemessä, ja toisena primona Cappelletteja Ragussa, eli lihakastikkeessa.
Sen jälkeen lihaliemen ylikypsytettyjä lihoja muutaman kasvislisukkeen kera. Ja jälkiruoaksi itsetehtyjä suklaatryffeleitä, joulukakkuja; panettone, pandoro ja juomana makea kuohuva; Spumante dolce tai Moscato d'Asti. Ja viimeiseksi vahva espresso, ennenkuin vyörymme sohvalle katsomaan jouluelokuvaa.
Anoppi ottaa perinteisesti tirsat sohvalla, ja siirtyy omaan kotiinsa illansuussa. Illan pelaamme pelejä ja leikimme joulupukilta tuomilla lahjoilla. Tänä vuonna pukki tuo kunnon kaukoputken, eli voisin kuvitella että istumme omalla pihalla katsellen tähtiä.

TAPANINPÄIVÄ

Tapaninpäivänä olemme taas kotona kolmisin, ilman vieraita, ja syömme suomalaisittain kinkkua ja laatikoita, pipareita, joulutorttuja sekä mauste- ja taatelikakkua.

Iltapäivällä käymme katsomassa perinteisen elävän jouluseimen, missä ihmiset on pukeutunut omiin rooleihinsa. Juomme hehkuviiniä avotulen edessä sekä maistelemme uutta oliiviöljyä, makkaroita, ja paahdettuja kastanjoita.


VÄLIPÄIVÄT

Joulun jälkeen Leo on töissä Uuteen Vuoteen asti ympäripyöreitä päiviä. Me taas Mathiaksen kanssa jatkamme joulusta nauttimisesta, sen tuoksusta, musiikista, valoista ja tunnelmasta käyden joulutorilla Perugian keskustassa, luistelemassa ja kuumalla kaakaolla. Käymme katsomassa elokuvissa jonkun ihanan kokoperheen elokuvan (tänä vuonna Maija Poppanen!) ja balettiinkin olen jo ostanut liput katsomaan Pähkinänsärkijää.UUSI VUOSI

Uuden Vuoden aaton vietämme Mathiaksen kanssa kotona koirien seurana ja turvana. Yleensä kilistän itsekseni kunnon shamppanjalla, edes sen verran juhlistan uuden alkua.

LOPPIAINEN

Loppiaisena täällä käy Befana-noita, joka tuo sukkaan namuja. Tai hiiltä, jos on ollut tuhma.
Me käymme katsomassa lähikylällä jouluseiminäyttelyä, ja Befana-noitaa, sekä hakemassa sukan. Minä saatan juoda samalla lasin tai pari hehkuviiniä, ihan vaan joulun loppumisen kunniaksi. ;)
Oikein Ihanaa ja Tunnelmallista Joulua kaikille!!!!


Instagramissa: #ulkosuomalaistenjoulukalenteri2018

Luukku 4: Maurelita /Ranska
Luukku 10: Viherjuuria / Saksa
Luukku 12: Tahdon Asiat / USA

Kommentit

 1. Löytyypä teillä monenlaista jouluohjelmaa. Oikein ihanaa, nautinnollista ja rentoa joulunaikaa teille!

  VastaaPoista
 2. Voi kun kuulostaa ihanalta joululta. Paitsi se että mies joutuu sitten tekemään ympäripyöreitä välipäivinä. Ihanaa Joulua teidän koko poppoolle. :)

  VastaaPoista
 3. Huh, mulle tuli maha täyteen jo pelkästään näiden ruokavuorien katsomisesta! Ilmeisesti syöminen ja juominen ovat italialaisen joulun kulmakiviä :) Kuulostaa muuten kyllä leppoisalta ja mukavalta yhdessäololta. Jouluiloa sinne!

  VastaaPoista
 4. Nälkähän tuossa tuli, kun noita ruokakuvia katseli! Teillä riittää tekemistä ja tapahtumia joulun pyhille. Oikein ihanaa joulua teille!

  VastaaPoista
 5. Ja mä haluan tulla teille jouluksi!!! Täähän on ihan sellainen unelmien tai satukirjojen joulu ja saa tän oman näyttämään aika kalpealta...

  VastaaPoista
 6. Vau! Aivan ihanat jouluruoat jokaiselle joulun paivalle. Hyvaa joulua! ��✨

  VastaaPoista

Lähetä kommentti