Kyläyhteisö

Olen jostain lukenut, että ihmiset, jotka tuntevat kuuluvansa johonkin yhteisöön, elävät onnellisimpana ja pidempään. Tiedä sitten onko se totta...

Mehän olemme asuneet nyt aika tasan 10vuotta n.1000 asukkaan kylässä Keski-Italiassa. Aluksi sainkin katsella vain vierestä kuinka kaikki tunsivat toisensa, ja minä olin se outo ulkomaalainen. Jotkut asukkaista kuitenkin löysi ravintolamme, ja joihinkin tutustuin sitten Mathiaksen päiväkodin ja koulun kautta. Kylän tapahtumiin en kuitenkaan ole aikaisemmin osallistunut juurikaan, Leon ollessa aina töissä, enkä niihin ole viitsinyt mennä yksinkään.

Parin viimeisen vuoden aikana olen kuitenkin mennyt niihinkin, ja tällä kertaa en ole jäänyt odottelemaan kutsua kotoota, vaan olen rohkeasti laittanut viestiä, että onko joku menossa ja voiko liittyä seuraan.

Isompia tapahtumia on oikeastaan kaksi; elokuun alussa Sagra di Torta al Testo, eli ruoka-kyläjuhlat, missä ihmiset kokoontuu syömään Umbrialaista perinneruokaa. Siellä on myös eri ohjelmaa, tanssia, ongintaa, kioskeja, viinibaari, ja disco. Sagra on hyvin suosittu, ja vetää puoleensa tuhansittain väkeä joka ilta. Itse meidän kyläläiset siis järjestävät ne, ja osa ottaa jopa kesälomansa siihen, että voi ilmaiseksi auttaa kaikessa tarvittavassa. Aikuiset kokkaavat, nuoriso tarjoilee pöytiin jne, ilman palkkaa.


Me kävimme muutamana iltana Mathiaksen kanssa istumassa iltaa.


Discon puolella Mojitolla parin kaverin kanssa

Toinen suurempi tapahtuma on Palio della Cerva, mikä tuo syksyn mukanaan. Se on keskiaikainen juhla, missä eri korttelit ottaa mittaa toisistaan. Palio alkaa aina 1.9 Sant'Egidion päivänä, ja se kestää noin viikon verran. Viikon ajan on kirkossa erilaisia messuja, siellä juhlistetaan kaikkia sinä vuonna kastettuja, eri häävuosipäiviä juhlivia jne. Iltaisin on nuorisolle erilaisia leikkimielisiä kilpailuja, lapsille leikkejä ja pyöräilyrata, ja aikuisille kokkauskilpailu, missä ruoat huutokaupataan.
Kaikissa lasketaan pisteet korttelien kesken.Ruokahuutokaupassa muiden mammojen kanssa
Loppuhuipentumana on Corteo, eli kulkue, missä eri kortteleiden edustajia kulkee keskiajan vaatteisiin pukeutuneina, ihan kuin ennenvanhaan. Kulkuetta johtaa viirin kantaja ja sen jälkeen Kirkon ylimies vaimonsa kanssa, ja minä olen siis ollut pukeutuneena nyt jo toista vuotta vaimoksi. Ensin olen ollut laittamassa naisten hiukset, ja sen jälkeen olen ollut kulkueessa mukana, ja seissyt vierellä kun uusi voittaja julistetaan. Viime vuonna meidän korttelimme voitti, tänä vuonna tulimme toiseksi.Muitakin tapahtumia toki kylällä on, löytyy Ducati-moottoripyörätapahtuma, lapsille karnevaaleja ja halloween-riehoja, öljyn- ja viininmaisteluja jne.

Vaikka välillä tuntuu, että asumme täällä keskellä ei mitään ja kaukana kaikista, niin ainakin voimme sanoa kuuluvamme johonkin yhteisöön, meidän pieneen Sant'Egidion kyläyhteisöön.

Kommentit