Kaksikielisyys ja lastenkirjallisuus

Olen aina rakastanut kirjoja. Muistan kuinka pienenä äitini luki iltasatua meille veljeni kanssa, ja kun opin itse lukemaan, niin luin kaiken mitä kirjastosta löytyi. Nykyäänkin ei kulu päivääkään, että en kirjaa lukisi.

Niinpä en malttanut odottaa, kuinka tutustuttaisin poikani Astrid Lindgrenin ja Tove Janssonin kirjoihin. Mauri Kunnaan kirjat odottivat hyllyssä, että Suomen kulttuuria opittaisiin pienestä pitäen. Ja kaksikielisyydestä kiinni pitäen halusin lukea vain suomeksi. Ja aloinkin lukea hänelle jo ihan pienestä pitäen.


Edelleen luen Mathiakselle joka ilta. Kirjat, joita itse lukisin, ei vaan ole kelvannut. Muumeista kelpasi ainoastaan sadut, joissa oli mörkö. Niitä ei montaa ollut. Samoin Mauri Kunnaista Herra Hakkarainen. Eikä niissäkään kuunnella itse tarinaa, vaan etsitään (muistetaan ulkoa), että missä se Hakkarainen menee.

Jokusen aikaa Angry Birdsit oli kova sana, ja luimme kahta kirjaa vuorotellen sen buumin ajan. Alkoi hieman tulla korvista ulos! Niistä siirryimme Risto Räppääjään, mikä kiinnosti muutaman ensimmäisen kirjan ajan, loput ollaan luettukin hieman pakkopullana, ja edelleen olisi hyllyssä muutama lukematon jäljellä.
Myös ihmisen anatomia-kirjat kiinnosti kovasti, mitkä ei oikein iltasatuna itseäni houkutelleet, mutta nyt sekin innostus tuntuu laantuvan.Tällä hetkellä ei kelpaisi muut kuin Tatu ja Patu, joilla suomen kieli ei nyt kovin kauheasti kehity, ja Minecraft-kirjat, joista en ymmärrä mitään. Mutta koska kaksikielisyyden ylläpitäminen on vaikeaa, varsinkin kun itse ajattelen ja toimin italian kielellä, Mathias vastaa aina vain italiaksi. Yritän jossain välissä muistaa puhua suomea (helpommin sanottu kuin tehty). Eli kirjojen lukua on jatkettava, kiinnosti minua samat kirjat tai ei...


Joulun lähestyessä kysynkin onko teillä suositella kirjoja, joista mahdollisesti 7-8-vuotias poika voisi innostua...? Suomesta tilattaessa kun on sen verran kallista puuhaa, ettei viitsisi summa mutikassa ostaa kirjoja hyllyyn pölyttymään. Eli suosituksia otetaan vastaan, jos vaikka pukin kontista tänä vuonna löytyisi kummallekin mieleisiä iltasatu-kirjoja!!!

Kommentit

 1. Ihanaa, kun postasit lastenkirjoista! Tällaisia suosituksia tuli mieleen:

  - Timo Parvela, Pasi Pitkänen ja Bjorn Sortland: Kepler62 (avaruusseikkailusarja yli 9-vuotiaille)
  - Timo Parvela: Ella-kirjat (pojatkin tykkäävät, koska sarjassa seikkailee myös Pate ja muut luokkakaverit)
  - Siri Kolu: Me Rosvolat -sarja (lennokas rosvoseikkailu nykyajan Suomessa)
  - Tuutikki Tolonen: Mörkövahti / Mörköreitti (Mörkö saapuu lastenvahdiksi ja lasten on selvitettävä, mistä ja miksi ja miten möröt saadaan takaisin kotimaahansa - tosi mukaansatempaava!)

  VastaaPoista
 2. Tämä on vaikea aihe, etenkin ulkomailla asuvalle! Itse en osaa kovin hyvin sinua auttaa, kun itsellä on kolme tyttöä. Mutta jos Tatut ja Patut uppoavat hyvin, niin onko teillä jo heidän pidempiä kirjojaan. Esim avaruusseikkailu ja Supersankareina. Ne ovat meillä olleet tykättyjä ja ovat enemmän kirjamaisia kuin pienemmille lapsille suunnatut Tatut ja Patut. Ja mun mielesät noin ylipäätään Tatuissa ja Patuissa on rikasta ja monipuolista suomenkieltä. Sitten on tällainen linkki Adlibriksen sivuille, josta voi kirjoa etsiä esim ikäsuosituksen mukaan. https://www.adlibris.com/fi/kampanja/lastenkirja-7-12 Onko teillä mahdollisuus käydä Suomi-koulussa? Me olemme lainanneet oman Suomi-koulumme kirjahyllystä paljon kirjoja, toivon mukaan teilläkin olisi tällainen mahdollisuus. Tulee kyllä kalliiksi ostella uutena suomalaisia kirjoja, etenkin, jos niistä ei tykkääkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna! Tatu ja Patu-kirjat on tosiaan mieleisiä, joten sillä linjalla jatketaan. Suomi-koulua ei valitettavasti ole.

   Poista
 3. Timo Parvelan Pate-kirjat, ehdottomasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, täytyypä tutustua paremmin Pate-kirjoihin!

   Poista
 4. Meillä ei 9-vuotias poika myöskään ole kovin innokas lukija, mutta Baby Blues sarjakuva jostain syystä naurattaa. Harry Potteria hän myös kuuntelee mielellään. Olen myös huomannut, että jos on olemassa elokuva ja kirja samasta aiheesta, niin kannattaa katsoa ensin elokuva ja alkaa sitten lukemaan kirjaa. Tämä tosin ei kehitä mielikuvitusta, mutta on parempi mielestäni kuin olla lukematta kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harry Potteria mietin itsekin kirjoina, ja jos ne ei vielä menisi, niin ainakin parin vuoden päästä sitten.

   Poista
 5. Harry Potterit ja Aku Ankan taskukirjat on meillä selkeästi suosituimmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Aku Ankat ei meillä ole koskaan saanut tulta alleen, ei edes piirrettyjen muodossa. Mutta Harry Potter menee ehdottomasti lukukokeiluun!

   Poista
 6. Mä luin jostain että Tatu ja Patu kirjat ovat oikeita kielihelmiä?! Pitää kahlata ja yrittää löytää se artikkeli...
  Meillä satujen lukeminen on lähinnä sitä, että kohta 5-vuotias kiljuu että "äiti haluan nukkua, älä lue". Ei siinä mitään, laulaminen saa aikaan saman reaktion... Tyttö jaksaa kuunnella molempia.
  Bisous Lilli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai no sittenhän mä täytän hyllyn Tatuilla ja Patuilla, niistä kun kundi tykkää! Laulaminen ei meilläkään tule kuuloonkaan... Mukavaa viikonloppua Lilli!!!

   Poista
 7. Olemme myös lukeneet Tatuja ja Patuja ulkosuomalaisen tyttären kanssa mutta huomaan, että niiden kieli on hieman liian vaikeaa, nimenomaan se kirjoissa esiintyvä kielellinen huumori. Lopputulos on, että minä lukijana hihittelen kun lapsi vieressä ihmettelee että mitä hauskaa tuossa nyt oli. Mutta tällä hetkellä suuri suosikkimme on Supermarsu-kirjat, Paula Norosen huumori on juuri sellaista pikkukoululaisten arvostamaa huumoria! /Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä käydä tsekkaamassa Supermarsu-kirjat, kiitoksia vinkistä!!

   Poista

Lähetä kommentti