Kulttuurieroja

Jokusen vuoden (11v) täällä asuneena olen tottunut suurimpaan osaan italialaisista tavoista. Se mikä ennen ehkä herätti hämmennystä, huvitti tai tuntui melko järjettömältä, on jo normaalia elämää, eikä niihin enää kiinnitä huomiota. Päinvastoin.
Nyt katselen FBstä kuinka Suomessa jengi pukeutuu hellehameeseen ja sandaaleihin heti kun lämpömittari kipuaa 20'c, itse en enää tarkenisi, vaan vedän rotsi niskassa vielä Suomen hellerajoissakin.On myös ihan normaalia, että päivä rytmitetään ruoka-aikojen mukaan. Lounasta ei syödä silloin kuin on nälkä, vaan klo13, eikä esim apteekkiin mennä klo14, koska se on kiinni, ja avaa vasta klo16 ruokalevon jälkeen. 
Muutenkin ajankäsitykset ovat muuttuneet, iltapäivä on klo 16-19, ilta vasta illallisesta, klo20, eteenpäin. Tämä onkin tuottanut hauskoja tilanteita Suomessa kun olen sopinut treffejä kavereiden kanssa illaksi ja löytänyt jonkun oven takaa jo klo17.

Ei tulisi myöskään mieleen syödä jäätelöä aamupäivällä, tai juoda cappuccinoa iltapäivällä. Ottaa lautaselle kaikki ruokalajit kerrallaan ja syödä niitä samanaikaisesti.

Ravintolassa syödessä porukalla lasku jaetaan niin monen ihmisen kesken kuin syöjiä oli, ja kaikki maksaa saman verran, riippumatta mitä kukin söi. 
Kahvilassa mä maksan nyt, maksa sä sit ensi kerralla-tyylillä mennään harva se päivä. Yksi päivä pankinjohtaja maksoi minun aamupalan, edellisellä viikolla naapuri.
Autolla-ajokin on muuttunut muun liikenteen mukana menemiseksi, tai jos muuta liikennettä ei ole, niin sellaiseksi että kunhan tiellä pysyy, nopeusmittaria sen kummemmin koskaan katsomatta. 

Kotiin tullessa kengät ei jää eteiseen, osittain myöskään siksi, ettei ole eteistä. Vaatekaapissa vaihdetaan vaatteet sesongin mukaan, ja laitetaan muut vaatteet säilöön, samoin kun syödään sesongin mukaan, talvella ei vedetä vesimelonia eikä kesällä kaaleja.


Toki on paljon myös tapoja, joihin en ole tottunut, esim hiustenkuivaus suihkun jälkeen (märillä hiuksilla tulee niskat ja kurkku kipeäksi) siivousaddiktius ja bakteerikammo (mammat siivoaa päivittäin ja kodit loistaa puhtauttaan), koirat on myös sisäkoiria (tietyn kokoiset koirat on yleensä vain ulkona) ja en arvostele muita ihmisiä, enkä puhu heistä alentavaan sävyyn (haukkuminen hyvin yleistä). 
Uskonnollisuudesta ja taikauskoisuudesta puhumattakaan! 


Mutta mikä on mielestäni aivan parasta Italiassa ja sen tavoissa, että vaikka usein kaikesta valitetaankin, niin elämää ei oteta liian vakavasti.

Rentoa päivää kaikille!!!


Kommentit

 1. Niin samanlaista elamaa taalla Israelissa,johon olen tottunut lahes 30 vuoden aikana...
  Lisaisin viela,etta esim.huonosta palvelusta ei voi loukkaantua vaan siita valitetaan heti paikan paalla.Suomalaiset valittaa jalkikateen tai poistuu loukkaantuneena kaupasta...

  VastaaPoista
 2. Hauskoja huomioita. Moniin voin yhtya; vuosikausia Valimeren ilmastossa asuneena olen myos akklimatisoitunut niin etta 20-22C on minusta viela takki-ja-kaulahuivi-keli, eika suinkaan hellemekkokeli. Ravintolassa laskun jakaminen on myos normaalia, vaikkakin se totta puhuen arsyttaa - paatyy maksamaan aina paljon enemman, kuin mita ne omat tilaukset olisivat. Mutta eihan sita kehtaa leimautua visukintuksi :D

  VastaaPoista
 3. Hyvin samanlaista täällä Espanjassa! Tykkään kyllä, tosin siestan vois mun puolesta lopettaa! :D

  VastaaPoista
 4. Toi on niin huvittavaa, kun "uuden maan" tapoja pidetään niin kauhean paljon hienompina kuin Suomen tapoja. Tulehan alas sieltä italialaiselta pilveltäsi. Eipä siinä maassa ole paljon kehumista. Kaikessa viilataan linssiin ja sit sitä muka palvotaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä juttu, kun minä en nähnyt tässä kirjoituksessa mitään Italian hienompana pitämistä, ainoastaan hauskoja ja mielenkiintoisia faktoja. Erilaisia tapoja, joihin kasvetaan. Mutta kukin näköjään lukee ja ymmärtää tavallaan...

   Poista
  2. Just. Minäkään en huomannut tässä yhtäkään sanaa komparatiivimuodossa.

   Poista
  3. Just. Minäkään en huomannut tässä yhtäkään sanaa komparatiivimuodossa.

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Ihana Italia ja ihanasti kirjoitat!! Onneksi löysin blogisi, tätähän on alettava seuraamaan. Kiitos, kun jaat kokemuksiasi meillekin :)

  VastaaPoista
 7. Ihana Italia ja ihanasti kirjoitat!! Onneksi löysin blogisi, tätähän on alettava seuraamaan. Kiitos, kun jaat kokemuksiasi meillekin :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti